Tuesday, January 26, 2010

an-nur 1- 2010

DISEBALIK HIJRAH RASULULLAH S.A.W ...


Awal Muharam 1431 H baru sahaja melewati seluruh umat Islam .Terdapat berbagai peristiwa yang kita lalui sepanjang tahun lepas . Jadikanlah setiap peristiwa dan peringatan Allah sebagai iktibar dan pengajaran untuk meningkat martabat TAQWA disisi ALLAH . Begitu juga Tahun Baru 2010 sahaja menjelma bersama dengan azam dan cita-cita yang baru. Sehingga saat ini umat Islam dan seluruh dunia telah melalui beberapa peristiwa yang berlaku pada hari Jumaat membuktikan kekuasaaan Allah yang mengatur perjalanan hidup manusia antaranya
- Maal Hijrah [ Awal Muharam]
Tahun Baru 2010
Gerhana Bulan pada malam Tahun Baru .
Gerhana matahari [15 / 1 / 2010]
Sidang redaksi An-Nur mengajak merenung sejenak peristiwa hijrah Rasulullah. Muharam merupakan bulan pertama dalam kalendar Islam (Hijrah). ia dapat memberi pengajaran yang besar buat renungan umat , iaitu penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w, dari Mekah ke Madinah.
Hijrah merupakan anugerah dan pertolongan dari Allah “Nasrun Minaallah” setelah 13 tahun Rasulullah dan para sahabat tekanan dari kafir Quraisy . Dalam sela masa itu ada sahabat yang terkorban dan disiksa semata-mata mempertahan iman mereka kepada Allah antaranya Sumaiyyah , bilal dan lain lagi .
Ia permulaan dakwah Islam disebarkan secara terbuka oleh nabi dan para sahabat. Ia peristiwa yang memaparkan betapa antara hidup dengan mati, Islam dipertahankan walaupun terpaksa berhijrah meninggalkan yang sebelumnya untuk menuju satu titik kejayaan. Nabi dan umat Islam meninggalkan Mekah yang penuh dengan ancaman puak kafir Quraisy, demi menyelamatkan agama.

Melalui peristiwa itu juga, Allah s.w.t memberitahu kepada umat Islam bahawa dakwah Islam bukanlah suatu hal yang mudah, malah menuntut pengorbanan yang tidak sedikit. Harta dan nyawa, menjadi pertaruhan yang besar bagi menguji keimanan umat Islam.
Sama-samalah kita mendidik jiwa untuk mendekatkan diri kepada Allah berdasarkan tafsiran ayat Al-quran Surah Mukminun 1- 11 iaitu :-
• Beriman kepada Allah dengan sebenar-benarnya.
• Solat dengan Khusyuk
• Menjauhkan diri daripada perbuatan dan percakapan lagha (sia-sia)
• Mengeluarkan zakat – zakat harta dan zakat fitrah.
• Menjaga kehormatan diri daripada melakukan maksiat dan zina.
• Menunaikan amana• Menjaga waktu solat –
-menunaikan solat dalam waktu
- menunaikannya diawal waktu.

Mereka yang mempunyai ciri-ciri inilah yang akan mewarisi syurga Firdaus.

No comments:

Post a Comment

Kursus Pengurusan Jenazah